«Адвокація сталих соціальних послуг»: «Догляд вдома»

У Благодійному фонді «Карітас-Київ» у рамках проєкту «Адвокація сталих соціальних послуг» із січня 2022 року впроваджено напрямок «Догляд вдома», головною метою якого є комплексна допомога самотнім літнім людям, важкохворим лежачим та особам з інвалідністю.

Проєктом охоплено м. Київ ( Дніпровський, Деснянський, Оболонський, Голосіївський райони), м. Ніжин та м. Фастів.

Цей напрямок функціонує за підтримки міжнародного партнера – Німеччини.

За напрямком «Догляд вдома», який функціонує в межах проєкту «Адвокація сталих соціальних послуг» допомогу в 2022 році отримали 92 особи літнього віку, – зазначає керівник напрямку Ольга Корольова. – Це були, як правило, комплексні послуги щодо догляду за літніми людьми. Серед основних можна виділити: допомогу у веденні домашнього господарства (доставка продуктів харчування, гарячих обідів, ліків, та засобів особистого догляду для лежачих, важкохворих осіб); допомогу в самообслуговуванні (вдягання, переодягання, зміна постільної білизни, купання, заміна підгузка); надання інформації з питань соціального захисту (соціальні працівники надають допомогу в оформленні соціальних допомог та груп інвалідності); психологічну підтримку (бесіда, спілкування, мотивація); допомогу в забезпеченні технічними засобами реабілітації (ходунки, милиці, інвалідні візки); надання гуманітарної допомоги (продукти харчування, підгузки для дорослих). Крім цього, ще 200 бенефіціарів з березня по травень 2022 року отримали продукти харчування в рамках адресної допомоги.

Загалом у напрямку «Догляд вдома» задіяно 5 соціальних працівників: 3 працюють у Києві, 1 – у Ніжині, 1 – у Фастові.

Один соціальний працівник опікується 20-ма бенефіціарами. Кожна особа, яка є під опікою соціальних працівників БФ «Карітас-Київ», відвідується в залежності від її потреб та від загального ступеня фізичного стану –  від одного до декількох разів на тиждень.

Незважаючи на те, що напрямок був запроваджений не так давно, він користується неабияким попитом серед населення в категорії за 60+, адже люди потребують не тільки допомоги, а й особливої уваги та підтримки, турботи та догляду.

За час реалізації напрямку «Догляд вдома» були закуплені найнеобхідніші речі для підопічних «Карітас-Київ»: тонометри, медикаменти, памперси, «теплі набори», реабілітаційне обладнання для важкохворих лежачих бенефіціарів та інше. Усе це стало можливим завдяки партнерам фонду та небайдужим благодійникам і меценатам.

– Ми вдячні тим, хто допомагає та підтримує нас, – говорить Ольга Корольова. – Особливо, коли наразі зростає кількість потребуючих бенефіціарів. Через те, що багато молоді виїхало за кордон через війну, з’явилася велика кількість самотніх літніх людей, які, звичайно, мають онуків і дітей, але не можуть попіклуватися про себе самостійно. Ці самотні люди не отримують допомогу від держави, бо не підпадають під жодну визначену законом категорію вразливості. Саме тому ми беремо таких бенефіціарів під свою опіку, щоб вони отримували належну допомогу і не відчували себе самотніми та покинутими напризволяще.

У майбутньому також плануємо збільшити число соціальних працівників, щоб мати змогу надати необхідний комплекс допомоги ще більшій кількості бенефіціарів.

Крім цього, зростає потреба на реабілітаційне обладнання, тому планується надавати в оренду інвалідні візки, ходунки, милиці, протипролижневі матраци, стільці-туалет та інше.