Волонтер – Прометей сучасності

Про волонтерський рух в Україні сьогодні із захопленням говорять у багатьох країнах світу. Розквіт волонтерської діяльності в Україні як раз припав на час Революції Гідності і початок війни на Донбасі. У надзвичайно складний період для нашої країни саме цей рух об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем суспільства.

З 24 лютого, після повномасштабного вторгнення Російської Федерації, волонтерський рух став потужним крилом суспільства не тільки на території України, а й за її межами.

Благодійний фонд «Карітас-Київ» теж не стоїть осторонь проблем суспільства. Завдяки волонтерам діяльність фонду у різних напрямках дуже активна.

Про волонтерство в «Карітас-Київ» розповіла координаторка волонтерів Яна Волощук.

Яно, розкажіть, будь ласка, звідки приходять волонтери до «Карітас-Київ»? Чи є якась база волонтерів у фонді?

Є база і реєстр волонтерів, але вона постійно змінюється. Наприклад, є волонтери, які на постійній основі допомагають нашим соціальним працівникам. Треба розуміти, що волонтер – безкорислива діяльність. Мені на електронну скриньку надходить багато листів. У кожної людини своя історія, свої потреби.

Хочу зазначити, що в Благодійному фонді «Карітас-Київ» працює багато волонтерів. Їхня діяльність не обмежується лише «Карітас-Київ». Вони працюють і з іншими п’ятьма його осередками. Є такі волонтери, які окремо допомагають безхатченкам.

– Яка специфіка роботи волонтера в Благодійному фонді «Карітас-Київ»?

Оскільки я – координатор волонтерів, то перед тим, як волонтер розпочне свою діяльність, обов’язково необхідно провести співбесіду з людиною та визначити її потреби, психологічний стан. Це дуже важливо. Коли я розмовляю з потенційним волонтером, відразу розумію чи можу цю людину допустити до роботи, чи не можу. Особливо, великий акцент робиться на волонтерах, які хочуть займатися з дітками. У дітей психологічний стан відрізняється від дорослої людини. Щоб працювати з дитиною, треба мати певний підхід та враховувати її особливості, зокрема, – вікову категорію.

Якщо, наприклад, приходить людина, яка перший раз волонтерить, ми з нею визначаємо напрямок, з яким вона буде працювати. Потім волонтер розпочинає свою діяльність у фонді зі знайомства з нашими соціальними працівниками.

– Яно, а які були нестандартні заявки на волонтерство?

Так. Розкажу Вам про один такий випадок. Звернулася до мене жінка із Херсона. Вона подала заявку на волонтерство. До нас Катерина прийшла зі своєю донькою, 14-ти річною Марією. Тоді як раз була видача «теплих наборів» і потрібна була допомога. Марія нам допомагала також. З наступного тижня мама і донька теж прийшли разом. Для них волонтерство – це єднання, розвиток сімейних цінностей, згуртування родини.

– До «Карітас-Київ» приходять волонтери-практиканти з місцевих вищих навчальних закладів, зокрема, з Київського університету ім. Б. Грінченка. Ці студенти, як правило, майбутні соціальні працівники. Чого ви їх навчаєте, про що розповідаєте?

Моя мета – зробити їхню практику професійною. З ними провожу різні інтерактиви, залучаю до волонтерської роботи. Бо згодом отриманий досвід вони зможуть використовувати в майбутній своїй діяльності.

Волонтерство – це класно, воно обов’язково стане підґрунтям на роботі. Важливим засобом професійного становлення майбутніх фахівців соціальної галузі є їхня активна волонтерська діяльність, що дозволяє діяти за покликом серця для того, щоб разом робити світ добрішим і кращим й водночас набувати досвіду професійної діяльності.

– Що саме складне в роботі волонтера? Щоб Ви побажали волонтерам від себе особисто?

Робота «людина-людина», як у волонтерів, благодійників, учителів чи лікарів – дуже емоційно виснажлива. Такі працівники особливо ризикують отримати емоційне вигорання. Особливо це відбувається у кризові періоди, коли посилюється емоційна напруга та стреси. Обов’язково потрібно підтримувати свій емоційно-психологічний стан. На відміну від депресії, емоційне вигорання пов’язане з інтенсивною соціальною активністю і проявляється як спустошення: смислове та емоційне. Щоб цього не допустити, важливо правильно розставити пріоритети. Необхідно розуміти, що волонтерство – це тільки частина життя, є ще й інші сфери.

Я бажаю волонтерам мати відпочинок та вести «здорове» волонтерство.

Волонтери, як Прометей, працюють на благо інших людей. Завдячуючи їхній невтомній праці сьогодні ми маємо активну громадську позицію, небайдужість.

Це додає віри в те, що в нашого народу є майбутнє.

– Яно, розкажіть, будь ласка, що нас чекає наприкінці року у волонтерській діяльності БФ «Карітас-Київ»?

Нас чекає, по-перше, Міжнародний день волонтера, який святкують у всьому світі 5 грудня. А, по-друге, ми також готуємось до свята Святого Миколая. Тому, якщо ви відчуваєте саме зараз поклик у серці, щоб розпочати свою волонтерську діяльність в «Карітас-Київ», залюбки запрошую вас до нас. Приємно бачити людей, які від щирого серця та з вогником в очах допомагають іншим та несуть в собі цей запал, який підтримує інших у скруті.

Тож, якщо ви також хочете долучитися до волонтерської діяльності в БФ «Карітас-Київ», пишіть на поштову скриньку Яні Волощук yanavoloshchuk01@gmail.com