Дитячий центр – майданчик для дитячого щастя

У рамках проєкту «Адвокація сталих соціальних послуг» у Благодійному фонді «Карітас-Київ» вже понад сім років існує найулюбленіше місце батьків і дітей – Дитячо-молодіжний центр.

Він функціонує за допомогою міжнародного донора – Німеччини.

У Центрі працюють три соціальні педагоги: Ірина Дрозд, Ірина Пелюхня, Аліна Дуля та психолог Наталя Сиротич.

Фахівці роблять усе можливе, щоб їх вихованці були забезпечені максимальною підтримкою та мали змогу одержати не тільки нові знання, а й отримати належну психологічну допомогу.

Наразі серед тих, хто користується послугами Дитячо-молодіжного центру – місцеве населення та діти з родин внутрішньо-переміщених осіб.

«Справжнім викликом для усієї соціальної сфери стали військові дії на території України, –розповідає соціальний педагог Дитячо-молодіжного центру БФ «Карітас-Київ» Ірина Дрозд, – у складних життєвих обставинах одночасно опинилися багато дорослих та дітей. Необхідно було розробити ефективний комплекс заходів, спрямованих на подолання наслідків збройного конфлікту та створення умов для всебічної підтримки постраждалих осіб. Соціальна інтеграція та реінтеграція внутрішньо-переміщених осіб, екстрене реагування та психо-емоційна підтримка дітей та молоді стали надважливими напрямками в діяльності працівників Дитячого центру.»

Для реагування на запити спеціалісти Дитячого центру проходили навчання, співпрацювали із фахівцями з гуманітарної допомоги, використовували різні методи для соціальної підтримки родин з дітьми та молоді, знаходили індивідуальний підхід до кожного бенефіціара.

Завдяки професіоналізму та досвіду соціальних працівників, багато родин було охоплено необхідною кваліфікованою допомогою.

За 2022 рік соціально-педагогічні послуги від Дитячо-молодіжного центру отримали бенефіціари в наступних вікових категоріях:

– 6-11р.– 383 особи;

– 12-17 р. – 202 особи.

Як правило, для дітей та молоді проводилися різноманітні заняття з малювання, декоративно-прикладного мистецтва, кулінарії, виїзні заходи та багато інших різнопланових занять. Метою яких було формування емоційного здоров’я та благополуччя дитини.

Багато бенефіціарів відвідують Дитячий центр на постійній основі. На свята діти отримують солодкі подарунки та інші необхідні речі.

Серед досягнень Дитячого центру можна виділити наступне:

– створення безпечного та психологічно сприятливого середовища;

– індивідуальний підхід до кожного бенефіціара з урахуванням його особливостей, запиту та потреб;

– зниження рівня напруги, тривоги, емоційної нестійкості;

– адаптація до нового оточення, нових умов життя ВПО та інтеграція у нову дитячу спільноту;

– посилення соціальної та психологічної підтримки дітей та молоді;

– налагодження сталої партнерської співпраці з урядовими та неурядовими організаціями та установами, а саме: Департаментами соціального захисту населення та освіти КМДА, мережею столичних бібліотек (Бібліотеки ім. Бажана, ім. Реріха, ім. Нестайко, ім. Новікова, ім. Довженка, ім. Гончара, ім. Багряного, КМКЦ «Трамплін», мережею ресторанів «Євразія» та іншими).

Серед тих бенефіціарів, хто відвідує Дитячий центр, понад 1000 осіб було перенаправлено до інших спеціалістів БФ «Карітас-Київ».

«Дитячий центр за час своєї роботи отримав багато позитивних відгуків, та на цьому ми не зупиняємось і продовжуємо працювати далі, адже допомоги потребує все більше і більше людей, – зазначає Ірина Пелюхня, – до нас звертаються по допомогу родини переселенців з тимчасово окупованих територій, а також ті, хто втратив житло внаслідок бойових дій. Хочеться допомогти їм усім, тому нашу діяльність треба розширювати. Війна кидає нам нові виклики, і відповідати на них ми повинні тут і зараз».