«Карітас-Київ» змінює життя на краще

Багатодітна родина Головатих – мешканці Дніпровського району міста Києва. З Благодійним фондом «Карітас-Київ» вони познайомилися, як і більшість інших родин, після повномасштабного вторгнення Росії. Саме після 24 лютого змінилася звичайна буденність життя людей на стратегію по виживанню для кожної сім’ї.

– Сергію, розкажіть, будь ласка, про вашу сім’ю? Як ви та ваші дітки познайомилися з «Карітас-Київ», – запитуємо в батька родини.

– У нас велика сім’я: старший 14-річний син Владислав, донька Вікторія (неповних 12 років), менший син Ростислав (неповних 8 років), я та дружина Ірина, – розповідає Сергій Головатий. – З Благодійним фондом «Карітас-Київ» познайомилися після 24 лютого, хоча до цього, звичайно, знали про існування «Карітас» та про інші благодійні фонди. Але потреби кудись звертатися тоді не було незважаючи на те, що маємо статус багатодітних батьків. У моєму розумінні допомогу повинні отримувати ті, хто більш за все її потребує. А до війни ми самотужки могли покривати потреби нашої родини.

Благодійний фонд «Карітас-Київ» наразі для нашої родини – це ковток свіжого повітря та промінець світла в темряві. Мої дітки залюбки відвідують Дитячий центр «Карітас-Київ», де навчаються необхідним речам. Хлопчики, наприклад, виробляють щось із деревини, вчяться вбивати гвіздки та робити інші необхідні в дорослому житті чоловічі справи. А моя донька розвиває кулінарні здібності та творче мислення.

Я вважаю, що в наш час, коли підлітки в основному занурені в комп’ютерах та в інших гаджетах, життя спливає марно. Діти не грають у футбол, мало спілкуються за інтересами. А дитині обов’язково потрібен розвиток. Я, як батько трьох дітей, це дуже добре розумію. У «Карітас-Київ» мої діти з користю проводять час на групових заняттях. Важливо, що для кожної дитини проводяться заняття в залежності від її вікової групи. На відміну від інших гуртків, педагоги Дитячого центру Благодійного фонду «Карітас-Київ» забезпечують діток на заняттях усім необхідним. Мої діти повертаються додому після занять щасливими та сповненими енергії. А що ще потрібно батькові?! У працівників Дитячого центру є професійний підхід до кожної дитини, вони безумовно віддані своїй справі і ставляться до неї відповідально. І за це наша родина вдячна фондові.

– Яка допомога була надана вашій родині Благодійним фондом «Карітас-Київ»?

– На початку навчального року мої діти отримали наплічники до школи. Вони дуже стали нам у нагоді. Крім цього, ми отримуємо цільову допомогу від фонду. Хочу віддати належне працівникам «Карітас-Київ». На відміну від інших соціальних структур, де потрібно простояти в безкінечних чергах, а ще потім витерпіти приниження, начебто ти – жебрак, який просить милостиню, «Карітас-Київ» ніколи не дозволить такого відношення до людей. Тут до тебе ставляться з повагою і розумінням, а допомога надається дійсно за потребами родини. «Карітас-Київ» опікується кожним, хто звертається до нього за допомогою. Якщо у «Карітас» є можливість допомогти моїй сім’ї, працівник фонду самостійно виходить з нами на зв’язок. У мене ніколи не було таких випадків, щоб я прийшов у призначений час і на мене не було часу.

Усі працівники «Карітас-Київ»: соціальні педагоги, волонтери працюють за душевним покликом і це відчувається. У «Карітас» люди, перш за все, мають моральні цінності. Вони зв’язані між собою не трудовими відносинами та необхідністю прийти на роботу о 9 ранку та о 18.00 піти додому. Люди тут мають спільну ідею – зробити щось на краще, допомогти іншим. І як би досвід, підходи та цінності «Карітас-Київ» можливо б було тиражувати, то це і є той самий шлях надання підтримки і допомоги, який потрібно пройти нашій країні, щоб стати європейською державою!

На жаль, на сьогоднішній день ми все ще перебуваємо у процесі перебудови і реорганізації. Я радію тому, що на сьогоднішній день нове покоління має інші цінності і підходи до життя.

Благодійний фонд «Карітас-Київ» особисто для мене, як для громадянина України, – приклад того, що можна жити інакше і змінити життя на краще.