Проєкт «Стала система домашньої опіки в Україні» допомагає літнім людям не залишатися самотніми

У БФ «Карітас-Київ» в 2004 році було започатковано проєкт «Домашня опіка». А в 2017 році проєкт трансформувався і отримав назву «Стала система домашньої опіки в Україні». По сьогоднішній день він продовжує реалізовуватись за підтримки міжнародної організації «Карітас Австрія», яка є донором з 2017 року.

Проєктом охоплено локацію Дніпровського району м. Києва.

– Метою нашого проєкту є допомога самотнім людям літнього віку, людям з інвалідністю, тим пенсіонерам, які перебувають у складних життєвих обставинах, – розповідає координатор проєкту Алла Качур. – За час існування «Сталої системи домашньої опіки в Україні» ми постійно допомагаємо самотнім людям літнього віку боротися з фізічними труднощами, беремо під опіку тих, хто потребує такої допомоги. У рамках проєкту обслуговується 60 бенефіціарів, які знаходяться під постійним наглядом наших соціальних працівників.

Загалом у проєкті «Стала система домашьої опіки в Україні» працює 4 соціальних працівники, кожен з них обслуговує 15 підопічних, по 2 рази на тиждень. Це близько 40 робочих годин. Кожен працівник має свої посадові обов’язки, але, безумовно, враховує потреби своїх підопічних і намагається зробити для них якомога більше корисних справ.

– Коли людину беремо під опіку, то спершу проводимо оцінку потреб, визначаємо її рухову активність, далі складаємо індивідуальний план та призначаємо соціального працівника, який буде вести супровід цієї людини, – розповідає пані Алла. – Уже потім соціальний працівник працює з людиною відповідно до індивідуального плану, надаючи бенефіціару комплекс соціальних послуг, серед яких пріоритетною є послуга – догляд за тілом.

Ми працємо з трьома групами рухової активності: 5, 4 і 3-тьою. Наприклад, лежачі люди належать до п’ятої групи, люди, які пересуваються за допомогою інвалідного візка чи ходунків – до четвертої; ті, які виходять на вулицю і більш менш справляються з потребами – вони належать до третьої групи.

Як правило, дідусі і бабусі дуже прив’язуються до соціальних працівників. Важливо не лише допомогти по господарству: помити підлогу, випрати білизну, сходити в аптеку за ліками чи в магазин за продуктами, а й просто вислухати людину, щоб вона відчула себе потрібною і не самотньою. Багатьом підопічним вже за 90 років. А найстарша з усіх підопічних – Третяк Меланія Петрівна. Їй 96 років.

– Пані Алло, розкажіть, будь ласка, з ким ви ще співпрацюєте, до кого звертаєтесь за допомогою?

– Ми дуже активно співпрацюємо з Територіальним центром Дніпровського району. Маємо спільних підопічних, якими опікуємось. Це в основному лежачі бенефіціари.

Крім цього, співпрацюємо зі Спілкою ветеранів Дніпровського району. Час від часу вони надають нам списки тих, кому потрібна наша допомога.

Що стосується матеріальної допомоги, то кошти намагаємось залучати з абсолютно різних джерел.

На найнеобхідніші речі – такі, як пелюшки для дорослих, продуктові набори, засоби особистої гігієни, – збираємо кошти на Українській Біржі Благодійності. Але цього не достатньо. Підопічних багато і їхні потреби в догляді зростають. Звертаємось за допомогою скрізь, де можливо, але зараз важко знайти благодійників, бо в Україні йде війна – усім сутужно.

До війни ми активно співпрацювали з деякими благодійними організаціями, зокрема, з

БФ «Х 100 Милосердя» а також «Життєлюб».

Останніми роками ми впроваджуємо корисну ініціативу: платні послуги – оренда реабалітаційного обладнання. Однак під час війни ми надаємо в оренду реабілітаційне обладнання для ВПО безкоштовно.

Хочемо звернутися до соціально-відповідального бізнесу, меценатів та благодійників за підтримкою. У наш час дуже важливо допомагати самотнім літнім людям, у яких нікого не залишилося. Для багатьох із них наш проєкт є чи не єдиною надією, сенсом життя. Маємо зробити все можливе, аби такі люди відчували турботу та захищеність.

До речі, у рамках проєкту «Стала система домашньої опіки в Україні» в період з 01.07.2022 року по 31.12.2022 року наші соціальні працівники надали таку кількість послуг нашим підопічним:

– прибирання – 6525 послуг;

– закупівля медикаментів та продуктів харчування – 2029;