Тютюнопаління або повільна смерть

Масове поширення цигарок пов’язане зі створенням машини для їх виготовлення, яку винайшов Джеймс Бонсак 1884 р. За кількістю скручуваних сигарет машина заміняла 48 працівників. Ще одним критичним винаходом стала поява переносних безпечних сірників, які дозволяли прикурювати будь-де. До 20 – 30-х р. XX ст. вже були такі люди, які курили протягом кількох десятиліть і встигли відчути наслідки – задишку, подразнення в горлі, ранковий кашель. Після закінчення Першої світової війни з’явилися перші жертви доти нечуваної хвороби – раку легень.

Перший час куріння переслідувалось. В Англії курців піддавали жорстоким покаранням навіть до смертної кари, а голови з трубками виставляли на площах. У Турції курців саджали на кіл, у Персії відрізали губи і ніс. В Росії під час царювання Михайла Романова курців карали тілесним побиттям. Торговців тютюну карали за розповсюдження товару, після чого все одно його ввозили контрабандою.

 

Про те, що курити шкідливо, напевно, знає кожен. Навіть сам надпис Міністерства охорони здоров’я на пачці сигарет попереджає про це. Беручи приклад з дорослих, часто це батьки, діти починають палити з 12 річного віку, а то і раніше. Так за статистикою, у світі кожні вісім секунд від куріння передчасно вмирає одна людина, а всього за рік – більше п’яти мільйонів осіб!!! В Україні від хвороб, пов’язаних з курінням, щороку помирає майже 100 тис. осіб.

Промовистим є також фінансовий аспект тютюнопаління. Найдешевші цигарки коштують 3 гривні, дорожчі – 5-8 грн. Середньостатистичний курець зі стажем 2-3 рр. споживає вдень одну пачку, в місяць – 30, у рік – 360 пачок!!! Отже, множачи середню вартість 5 грн на 1  пачку вдень матимемо: 150 грн на місяць, 1800 грн на рік, 9000 за п’ять років!!! А чи варто?

 

Медики про куріння

Тютюн – рослина, яка має красиві квіти, і деякі його види використовують в декоративному садівництві. Дим, що утворюється при курінні тютюну, – це газоподібна суміш багатьох отруйних токсичних речовин. До найбільш шкідливо діючих належать нікотин, ефірні масла, окис вуглецю (угарний газ), вуглекислий газ, аміак, тютюновий дьоготь. До шкідливих належать і радіоактивні речовини – полоній-210, свинець, вісмут, миш’як, калій, сірчаний водень, а також масляна, оцтова, мурашина, валеріанова і синильна кислоти. Нікотин – масляниста прозора рідина з неприємним запахом і пекучим смаком, на повітрі забарвлюється в коричневий колір.

Вплив куріння на серцево-судинну систему. Після кожної викуреної цигарки частішає пульс, серце скорочується швидше. Під впливом нікотину підвищується артеріальний тиск. Так у курців гіпертонічна хвороба (підвищення тиску) спостерігається у 5 разів частіше і в молодшому віці.

Чадний газ підвищує проникність судинної стінки артерії. Одночасно нікотин посилює розпад вітаміну С, спричиняючи його дефіцит. При курінні цигарок насамперед уражаються судини, погіршується постачання киснем серцевого м’язу, настає кисневе голодування (ішемія). Інфаркт міокарда – найбільш поширене і загрозливе захворювання, яке виникає внаслідок куріння тютюну.

Тривале вдихання тютюнового диму викликає зміни судин головного мозку. При викурюванні 1-2 цигарок на 32% погіршується кровопостачання м’язів ніг. Рух крові уповільнюється, зменшується надходження кисню до м’язів, на пізніх стадіях хвороби судини звужуються.

Органи дихання і куріння. Через ротову порожнину, гортань і бронхи отруйні речовини тютюнового диму проникають в організм курця. Вони подразнюють слизові оболонки вищезгаданих органів, викликаючи в них запальні процеси. Під впливом тютюнового диму змінюється ритм дихання, зменшується його глибина, зменшується життєва ємність легень і погіршується насичення крові киснем. Подразнення нікотином слизової оболонки носа може призвести до хронічного катару, який поширюється на хід (Євстахієва труба), що з’єднує ніс та вухо, і може викликати погіршення слуху.

Дим впливає і на голосові зв’язки. Внаслідок тривалого куріння звужується голосова щілина, голос стає хриплим. Типова прикмета курця – кашель.

Куріння є однією з основних причин захворювання на рак. Куріння – причина 30% усіх смертей від раку. 85% хворих на рак легень – курці. Ті, хто курить, також частіше хворіють на рак гортані, порожнини рота, нирок, підшлункової залози.

Вплив тютюнового диму на органи травлення. Тютюновий дим, який має високу температуру, потрапляючи в ротову порожнину, починає руйнівну дію організму. З рота курця неприємно пахне, язик вкритий сірим нальотом (один з показників неправильної роботи шлунково-кишкового тракту). Під впливом нікотину і частинок тютюнового диму жовтіють та псуються зуби. Нікотин порушує процес виділення шлункового соку і його кислотність. Під час куріння судини шлунка звужуються, слизова оболонка обезкровлюється, кількість шлункового соку і його кислотність підвищується, а нікотин, який заковтується зі слиною, подразнює стінки шлунка. Все це веде до виразкової хвороби шлунка.

Особливо слід наголосити на впливові тютюну на печінку. Печінка виконує захисну, бар’єрну роль, знешкоджуючи отрути, які потрапляють в наш організм. У курців спостерігається збільшення печінки. Нікотин пригнічує діяльність залоз травного тракту, тим самим знижуючи апетит.

Куріння і жіночий організм. Ще 30-40 р. назад навіть уявити собі жінку з цигаркою було неможливо. Натомість сьогодні, кількість курців серед жінок сягає понад 50%. Кричущим є й той факт, що палить багато осіб жіночої статі молодого віку. Жіночий організм менш стійкий до дії отруйних речовин, тому існує більший ризик захворіти внаслідок куріння. Тютюновий дим спотворює та нівечить красу жінки і сприяє передчасному старінню. Через кілька років куріння шкіра втрачає еластичність, з’являються зморшки. Під впливом нікотину змінюється регуляція складних біологічних процесів у статевій сфері жінки. У частини жінок розвивається безпліддя. У жінок-курців частіше трапляються передчасні пологи, переривання вагітності, у них високий відсоток мертвонароджень та післяпологової смертності новонароджених. Куріння вкрай негативно впливає на дітей, які розвиваються в утробі.

Законодавство про куріння

Основним законом щодо тютюнопаління в Україні є закон «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Цей  Закон  визначає основні принципи та напрями  державної політики  щодо попередження куріння тютюнових виробів,  зниження рівня  їх  вживання серед населення, обмеження  доступу  до  них дітей,  охорони  здоров’я  населення від  шкоди,  що  завдається їхньому здоров’ю внаслідок розвитку захворювань, інвалідності, а також  смертності,  спричинених курінням  тютюнових  виробів  чи іншим способом їх вживання.

Згідно українського законодавства, куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, тягне за собою накладення штрафу від 54 грн і вище. Такими місцями є громадські місця: заклади охорони здоров’я, навчальні заклади незалежно від форми власності і підпорядкування, у спортивних спорудах; у закладах, підприємствах та організаціях культури; у залах очікування пасажирів на залізничних, авто- і аеровокзалах; у вагонах поїздів, автобусах, таксі, включаючи маршрутні таксі, тролейбусах, трамваях, метрополітені; у ліфтах жилих будинків, на територіях дитячих майданчиків тощо. Також заборонено продаж сигарет неповнолітнім. З 1 січня 2011 р. Вступии у дію закон про заборону реалізації сигарет поштучно, а також щодо реклами тютюнових виробів. Але…

 

Позиція Церкви щодо куріння

Куріння тютюну шкодить здоров’ю та життю людини, веде до узалежнення – невміння подолати своєї злої звички. Внаслідок цього страждає все суспільство. Бог, створивши людину, подарував їй життя, і нікому, навіть їй самій, не дозволив цього життя відбирати. Навіть більше, на сторожі людського життя поставив заповідь „Не вбий”, дотримуючись якої, людство мало б жити у мирі, любові та злагоді. Ця заповідь не обмежується лише прямим фізичним вбивством, а також включає шкоду своєму здоров’ю, оскільки це є, хоч і не прямим, але свідомим вбивством. Це стосується і куріння. Якщо людина курить, то вона поступово, наполегливо, щоденно шкодить своєму здоров’ю, вбиває себе, тобто чинить гріх. А від наслідків цієї поведінки часто страждає не лише вона сама, а й люди, які її оточують. Так її шкода своєму здоров’ю помножується і стає шкодою ще й здоров’ю інших людей. Отже, куріння безумовно є моральним злом та гріхом, а не лише шкідливою звичкою.

 

о. Роман Сиротич, директор БФ „Карітас-Київ”