Наші опікуються культурною спадщиною Волині

Кіноклуб користувався цілком очікуваною популярністю. В його рамках діти та підлітки переглядали не лише новинки кіно та анімації, але й освітні фільми та, меншою мірою, класику. Перегляд відео супроводжувався фаховим коментарем на доступній для дитячого розуміння мові. Після перегляду відбувались обговорення, часто-густо картини декілька разів дивились “на bis!”

Школа мистецтва цифрової обробки зображень та відео – складніша справа, ніж кінопокази. Але й тут були свої досягнення. Декілька дітлахів у результаті тривалої сумлінної праці – підбору та обробки зображень, музики, – створили свої слайд-шоу. Для повноцінної роботи цього напрямку ми не маємо достатньої матеріально-технічної бази, сподіваємось поновити наш комп’ютерний клас для дітей.

Цікавим досвідом також була співпраця з Ла Страдою Україна по створенню відео щодо протидії експлуатації та торгівлі дітьми. Пані Стефанія разом з волонтерами Ла Стради організувала заняття для дітей – лялькову виставу, в якій моделювалася відповідна ситуація. Дітлахи зіграли коротку історію зі щасливим фіналом, вона була відзнята на відео. На матеріалі того відео був змонтований ролик про всесвітню кампанію stop sex trafficking of children and young people, який представниця української Ла Стради в грудні цього року показувала на всесвітньому правозахисному форумі в Єгипті.

Окрім активної роботи в “Карітас”, Тамара Довгич займається широким колом мистецьких і соціальних проектів. Два з них пов’язані з волинськими старожитностями.

Навесні 2011-го року пані Стефанія на запрошення друзів з інтернет-спільноти i.ua взяла участь у волонтерському проекті на озері Нечимне. Цей куточок Волині відомий завдяки Лесі Українці, яка відпочивала там і змалювала озеро в “Лісовій пісні”. У серпні виповнюється 100 років від написання того видатного твору, водночас, озеро переживає скруту. Волиняни борються за збереження Нечимного, так, місцеві екологи розробили проект відновлення озера, що отримав у 2008-му році схвалення на рівні місцевої влади та українського уряду. Однак досі очисні роботи не профінансовані, їх зупинили так і не почавши. Фоторепортаж та замітки в блогах ініційовані Стефанією мають на меті знову гучно нагадати про унікальну місцину волинського краю. На основі фотографій  з цієї поїздки створена цікава відеоробота.

А влітку їй надійшло запрошення в археологічну експедицію в районі Шацьких озер на давньоруському городищі Рай. Напружена робота поруч з науковцями й аматорами, сподіваємось, принесе декілька відеоробіт на тему волинського краєзнавства.

Стаття буде доповнена фотографіями з розкопок по мірі їх надходження.
Славко Федченко
.